Boeddha’s

Siddhartha Gautama of Boeddha was een spirituele leider die (volgens de historische wetenschap) waarschijnlijk leefde van ca. 450 v.Chr. tot ca. 370 v.Chr. in Nepal. Door moderne geleerden wordt ook ca. 480-400 gesuggereerd. Er zijn ook alternatieve data die gangbaar zijn vanuit de geloofstradities zelf. Volgens religieuze overleveringen bereikte Gautama Boeddha complete en volledige verlichting (het Boeddhaschap). De correcte Nederlandse uitspraak van het (sanskriet) woord Gautama is Gotama.

Collectie

Uit den Vreemde heeft de grootste collectie boeddhabeelden van Nederland. Als u een bijzonder boeddhabeeld zoekt is Uit den Vreemde echt een bezoek waard. Bij ons vind je prachtige replica’s uit verschillende landen en eeuwen en gemaakt van vele materialen.

Zo bezitten wij een uitgebreide collectie bronzen beelden uit Thailand, houten beelden uit Bali, lavastenen beelden uit Java, met goudbewerkte beelden uit Nepal en bijzondere beelden uit Birma. Daarnaast hebben wij ook een ruime verzameling kunststof beelden uit China en Thailand.

Over boeddhabeelden zijn er verschillende verhalen in omloop. In de volksmond wordt de lachende boeddha de dikbuik met het kale hoofd boeddha genoemd. Het was echter de Chinese zenmeester Poe-Tai-Ho-Shang. Hij staat voor de brenger van geluk. Deze ‘boeddha’ moet je krijgen. Je kunt je eigen geluk namelijk niet kopen. De echte boeddha is echter de prins Siddharta uit India. Deze legde zijn sieraden af en is gaan mediteren. Hij is de grondlegger van het boeddhisme. Wij verkopen een aantal eenvoudige boeken over dit onderwerp.