Gebedsvlaggetjes


Tibetaanse gebedsvlaggetjes zijn gekleurde rechthoekige stukjes textiel bedrukt met gebeden en mantra’s en opgehangen in slingers op bergpassen, tempels en rotspunten in de Himalaya. Deze vlaggen worden ook wel Lung ta ( tibetaans voor windpaard) vlaggen genoemd.

Gebedsvlaggen komen alleen voor in het Tibetaans Boeddhisme.

Traditioneel komen de gebedsvlaggetjes in sets van vijf, van elke primaire kleur een plus wit en groen. Blauw staat voor hemel, wit voor wind, rood voor vuur, groen voor water en geel voor aarde. Tegelijkertijd staat elke kleur voor een van de vijf Dhyani Boeddha’s.

Gebedsvlaggetjes worden verondersteld vrede, compassie, kracht en wijsheid te verspreiden. Tibetanen geloven dat bij het wapperen in de wind de gebeden en mantra’s opstijgen naar de goden,die voorspoed brengen aan de ophanger,zijn familie, vrienden en bekenden en zelfs zijn vijanden. Door de vlaggetjes hoog op te hangen kan de ta, het windpaard, de zegeningen naar alle levende wezens brengen.

Uit den Vreemde heeft een grote collectie Tibetaanse vlaggetjes in verschillende formaten. Deze vlaggetjes worden gemaakt door Tibetanen in ballingschap in Nepal.