Shiva


Shiva wordt algemeen gezien als de hoofdgod van het hindoeisme. Shiva is de god van de vernietiging en tegelijkertijd is hij het nieuwe leven dat voortkomt uit de vernietiging.

Shiva Nataraja-Shiva als koning van de dansers. Shiva Nataraja vertegenwoordigt de drie aspecten van de schepping, instandhouding en vernietiging. Met vier armen danst de god in zijn aureool: een krans van vlammen. In zijn rechter bovenhand heeft hij een trommeltje. Hiermee slaat hij het ritme van de schepping. Met het vuur in zijn linkerhand vernietigt hij de wereld.

Maar Shiva is ook de beschermer van de wereld. De handhoudingen van zijn andere armen maken dat duidelijk. Met zijn rechtervoet staat Shiva op de dwergdemon Apasmara. Hij verbeeldt de onwetendheid van de mens die overwonnen wordt door Shiva.

Bij Uit den Vreemde vindt u een grote verscheidenheid aan Shiva-beelden, maar ook vindt u er beelden van de overige hindoegoden, zoals: Brahma, Vishnoe, Hanuman, Durga, Kubera, Kali, Sarasvati, Lakshmi en Krishna.